Izdelava gumenjakov

Pri proizvodnji oziroma izdelavi gumenjakov znamke Manta, se posvetimo predvsem kvaliteti končnega proizvoda. Vsak gumenjak je zgodba zase in vsak gumenjak je izdelan v skladu z željami stranke. Velik poudarek pa dajemo tudi novostim, saj smo ves čas v koraku s trendi. Lahko pa bi tudi rekli, da smo celo kakšen korak pred konkurenco.

Vakuumska infuzija

Večina rekreacijskih plovil je narejenih iz polimernih materialov. To je material, za katerega se je izkazalo, da ima v navtiki zelo dobre lastnosti. Seveda pa mora biti tudi pravilno in kakovostno izdelan. Izdeluje se ga lahko na več možnih načinov.  Sami se poslužujemo Vakuumske infuzije, ki po izkušnjah daje najboljše rezultate, kar se tiče kakovosti.

Vakuumska infuzija je postopek, pri katerem vakuum črpa smolo v steklena vlakna. Celoten postopek zahteva določene materiale in časovna zaporedja. Izdelava je tako razdeljena na osem postopkov, ki se morajo izvršiti po določenem vrstnem redu.

Postopek izdelave plovila

Prva stvar, ki jo potrebujemo in je tudi izrednega pomena, je kalup. Za izdelavo kalupa je potrebnega ogromno znanja in izkušenj. Kalup je podlaga za izdelavo končnega proizvoda.

Pri izvedbi kalupa sodeluje strokovnjak na tem področju, s katerim skupaj z našimi izkušnjami pri dejanski plovbi ter njegovem znanju, računsko in dizajnersko tak kalup tudi oblikujemo. Na ta način dosežemo, da ima kar najboljše plovne in uporabniške lastnosti.

Ko imamo izdelan kalup, se lotimo same izdelave izdelka. Prvi in drugi postopek vključujeta posebne materiale, ki se jih nanese v kalup. Tretji del pa vključuje lepljenje posebnih steklenih vlaken, ki so namenjena prav vakuumski infuziji. Tudi tu pa imamo na voljo več vrst. Katero vrsto vlaken koristimo, je odvisno od načrta, ki ga predpiše strokovnjak.

Postopek se nato nadaljuje z polaganjem vakuumske mreže in posebnih spiral. Vse skupaj zalijemo s smolo in zapremo z vakuumsko vrečo. Nato vklopimo vakuumsko črpalko, ki mora delovati točno določen čas. Po preteku tega časa odstranimo folijo in mrežo ter vse skupaj premažemo s posebnim materialom, ki prekrije polimerni material.

Prednosti vakuumske infuzije

Največja prednost take tehnologije izvedbe je ta, da je plastika zelo lahka. Postopek lahko primerjamo z ročno izdelavo, pri kateri je 35% steklenih vlaken in 65% smole, pri vakuumski infuziji pa je razmerje ravno obratno. Ravno ta odvečna smola pa daje dodatno težo izdelku. Prav tako so vlakna močneje sprijeta, ker pri izdelavi z vakuumsko infuzijo, praktično ni zraka. Tudi kar se tiče okoljevarstva, je vakuumska infuzija toplo dobrodošla, ker pri samem postopku ne prihaja do neprijetnega vonja za okolico.

Pri vakuumski infuziji je potrebnega veliko teoretičnega in praktičnega znanja. Ker v podjetju to zelo cenimo, imamo zaposlene strokovnjake iz vsakega področja. Velik poudarek dajemo stalnemu izobraževanju in učenju svojih zaposlenih.

Poleg kvalitetne izdelave plastičnih delov izdelka, nam tube izdeluje izredno priznan strokovnjak. Prav tako pa gledamo tudi na to, da vgradimo kvalitetno osnovno in dodatno opremo, Izdelek je tako kvaliteten kot celota.

Z veseljem povabimo naše stranke na testno vožnjo z našim gumenjakom, da ga lahko poizkusijo tudi sami. To lahko storijo bodisi na Hvaru, kjer so naši gumenjaki na voljo za dnevni, tedenski in mesečni najem, ali pa Navtičnem sejmu v Biogradu, kjer smo prisotni vsako leto.

http://mantaboat.com/wp-content/themes/yachtsailing